Бъди красив » Здраве » Черна сол (четверговая): какво е това, полза и вреда, като приготвите

Черна сол (четверговая): какво е това, полза и вреда, като приготвите

Специя черна четверговая сол има религиозен произход, и е екологично чист продукт за хранене. Името "четверговая" се появява без причина.

Черна сол (четверговая): какво е това, полза и вреда, като приготвите

Още преди много десетилетия я готвеха именно в Чист Четвъртък — големият православен празник. А след готвене хората носят в църквата за освещаване. Именно след преминаването на този ритуал сол смятат едва ли не предпазни амулетом, който и предпазва от уроки и здраве ще получи по-добре.

Употребявали в храната си предимно по Великден — го солили освященные яйца. А в рамките на една година я пазят за икони. Причината е, че четверговую сол може да се приготви само на велики Четвъртък, я добито за година напред. Специя не е с изтекъл срок на годност и не губи полезността си с течение на времето.

Как да се готвя?

Има няколко техники за приготвяне на тази подправка, но съставки във всички случаи са едни и същи:

 • Каменна сол — 1 кг;
 • Булгур хляб — 5 кг.

Вместо хляб в селата много често са използвали квасную кафе, а самата сол обжигалась в тиган на печката, но тук ще представим по-адаптированную на нашето време версия на рецептата.

Хляб трябва да се отмочить във водата, защо добавите сол в нея. Разбърква се до постигане на повече или по-малко хомогенна консистенция. Получената смес се измества в чугунную тиган или утятницу. Загрейте фурната на 200-250 градуса и го поставете там нашата смес. Отблизо наблюдаваме това, което се случва във фурната. Как само хляб, почернел — трябва да се сдобият с тиган и поставете на хладно място.

След охлаждане на сместа се смила до състоянието на прах. Може да се ползва обикновена теркой или кофемолкой.

Черна сол готов за употреба!

Вярващите хора по време на процеса на готвене сол четат молитви, но сега хората правят четверговую сол с по-практична цел, така че всички подобни традиции отдавна изжили себе си.

В някои варианти на рецептата, освен сол и хляб, се добавя мента, кимион, копър, кориандър и други подправки.

Черна сол (четверговая): какво е това, полза и вреда, като приготвите

Каква е ползата?

Най-важното отличие от обикновения — минимална весовая делът на метали и по-голямо съдържание на йод. Обикновена сол често се нарича "бяла смърт" се дължи на високото съдържание в нея на хлор. Обаче след силна топлинна обработка по време на направата на черна сол, количеството му става нищожна.

Многократните изследвания четверговой сол выясняли, че след нея почти не искат да пият, как след обичайните. Като резултат, тази сол не задържа вода в организма.

Черната сол е много полезно за укрепване на косата, зъбите и ноктите.

Има ли щети?

Противопоказания за консумация на черна сол на практика няма. В края на краищата тя по-скоро полезна, отколкото вредна. Обаче това не е причина да се консумират подправка в безмерных количества. Всеки, дори най-полезен продукт, става вредно, ако не се спазва мярка. Дневната норма на консумация на сол не трябва да надвишава 5 грама. Ако тази доза е значително надвишават реакция на организма не може да принуди себе си да чака дълго:

 • повишаване на налягането;
 • задържане на течности в организма;
 • проблеми с бъбреците;
 • тахикардия;

Списъкът може да продължи дълго.

Влияние върху човешкото здраве

Ако движат изцяло с бялата сол на черна и яжте го в нормални граници, това изрично подобряване на общото здраве, ще забележите съвсем скоро.

Е, ако говорим конкретно, това е:

 • укрепване и поддържане на имунитета;
 • регулиране на нивото на pH в организма;
 • анти-стареене свойства;
 • намаляване на риска от депресии;
 • поддържането на нервната система.

Четверговая сол и отслабване

Специално внимание на черна сол трябва да се обърне на хората, страдащи от излишно тегло, и които искат да губят тегло. Обикновена сол в рамките на диета трябва да се ограничи — тя задържа вода и не носи никакви полезни свойства, тъй като е продукт на химическа обработка. Съвсем по друг начин стоят нещата с черна сол. Тя може да се консумира с храна в нормални количества. Тя не само е наситена с полезни вещества, но и ускорява процеса на метаболизма.

А много, попробовавшие този метод, отбелязват, че насищане на организма в процеса на приемане на храната настъпва много по-бързо.

Черна сол (четверговая): какво е това, полза и вреда, като приготвите

Баня с черна сол

По този начин може да се успокои конни надбягвания налягане. Всичко, което ви е необходимо, е една чаша черна сол, която трябва да се разтвори в банята. Да се вземат такива вани струва не повече от 20-30 минути, веднъж седмично. Подобряване на благосъстоянието се чества след първата процедура. Тези процедури най-добре се извършва курсове: по 10 процедури, веднъж седмично.

Рецепти, приложение в козметиката

 • Рецепта 1. Малцина знаят, че черната сол — отличен ексфолиант, който премахва излишните ороговевшие клетки от повърхността на кожата. Да се готви такова средство в домашни условия е много лесно. Само трябва: остатъци от захарна тръстика и кафе, сол, зехтин. В съотношение 2:1, разбърква се брашно и сол, добавете малко количество зехтин. Получената маса активно се разбърква. След това внимателно парцел на лицето смес и започваме да скрабировать кожата с масажни движения в продължение на 2-3 минути. Кожата след такава процедура се превръща в еднакъв цвят, еластична, затягане на стандартите.
 • Рецепта 2. Ако е необходимо да се ускори растежа на косата, е елементарен скраб за кожата на главата с черна сол, ясно ще ви помогне в това начинание. Всичко това изисква сол и ленено масло, което може да замени зехтин. В две супени лъжици черна сол, добавя се малко ленено масло, разбърква се и започваме да се прилага получения състава на кожата на главата, предварително разделяне на косата на проборы. След нанасяне на започваме масажирайте кожата на главата с леки движения в продължение на 10-15 минути. Допълнително може да се измие търкане и миене на главата.Ако се прави тази процедура всяка седмица, а след това вече за един месец косата възобновяеми повече от обичайното. Черна сол не само премахва мъртвите слоеве клетки от кожата на главата, които възпрепятстват растежа на косата, но и стимулира притока на кръв към космените лук.
 • Рецепта 3. От маска с черна сол се окаже прекрасно антивозрастное средство. Всичко това се нуждаят от мед, сметана и сол. В една супена лъжица заквасена сметана, добавят се 2 супени лъжици мед и 1 чаена лъжичка черен сол. Всичко това се разбърква. Нанесете масата върху чисти лицето за 15 минути. След това старателно да се измие и се насладете на резултата.

Малко магически факти

По-рано споменахме, че в Русия си мислеха амулет от всичко. Но освен това, тя е била използвана и в гаданиях, магически ритуали.

Например, ако липсва пропадал човек, и никой не знаеше къде той може да отиде, в огъня се хвърлят черна сол — след този ритуал човекът трябва да е бил скоро объявиться.

С помощта на четверговой сол нашите предци са инсталирали в дома на мир и благополучие. За това просто трябваше да се разлее сол на някои места: от вътрешната страна на прага, на около леглата и по ъглите на всяка стая. Сол трябваше да лежи три дни. След това сол подметали и заравят. По този начин, заснет целия негатив от семейството, жившей в къщата. Устанавливался пълен мир и благополучие.

А за да се получи добра реколта, трябва да е смесете солта с пепел и добавете тази смес в зърното преди сеитба. Ако същото комбинация от разтваря се във вода, която трябвало да се полива градината, а след това ще се окаже много ефективно естествен тор.

Това са само част от това, което е в състояние на черна сол!