Бъди красив » Здраве » Кальцинаты в млечната жлеза: какво е това, причина за образование, лечение

Кальцинаты в млечната жлеза: какво е това, причина за образование, лечение

Кальцинаты в млечната жлеза – патология срещат изключително при жените. Какво представляват кальцинаты? Това натрупване в тъканите на Ca соли, които образуват един вид запечатване. Диагностициране на това явление може чрез мамография или рентгенологического проучване.

Кальцинаты в млечната жлеза: какво е това, причина за образование, лечение

От опасно заболяване?

Сол Ва не носят за здравето и живота на момичето никаква опасност. Но трябва да се обърне внимание, че все пак в 20% от случаите този процес се управлява онкологией на млечната жлеза. Ето защо, обстоен преглед, при откриване на тази аномалия е необходимо.

Повечето диагностицирани аномалии не се изисква извършване на специална терапия, насочена към отстраняване на накопившегося калций. За определяне на необходимо лечение, трябва да се определи вида на болестта и мястото на нейната локализация.

Причини за развитието на кальцинатов

Има много различни фактори, които водят до неговото натрупване Ca вътре в гърдата. Най — опасно е онкологические образование. Други причини за аномалии са:

 • прекомерната употреба на добавки към храните със съдържание на калций и витамин D3;
 • запушване на млечните жлези при кърменето;
 • натрупването на соли;
 • климакс;
 • неправилен метаболизъм;
 • промени в тялото на жената, свързани с напредване на възрастта.

При откриване на кичури Ca, първото нещо, което предписва от специалист – набодат.

Видове патология

Струпването на калций може да се всякакви форми и размери. Проявяват се както единични, така и множество тюлени.

Натрупването на соли разделени на:

 1. Дольковые. Задръстванията са разположени във вътрешността на белооката тъкани на гръдния кош. Формата им наподобява полумесец. Патология не е склонност към онкологическому процес. Терапия не се изисква. Причина за заболяването са кисти, аденоз, гърдите,
 2. Протоковые. Калциеви Соли, се натрупват в протоках на гърдите. Кичури може да бъде плътна структура и имат вид на непрекъснати или пунктирных линии. Тези уплътнения са следствие от мастит или эктазии канали. Размери кальцинатов надвишава 1 mm. Ако кичури Ca имат по-малки размери и при това техните граници се размиват, това показва прогрессировании неинвазивни, внтрипротокового рак на гърдата.
 3. Стромальные. Калций се натрупва в кръвоносните съдове, кисти, кожни покровах и фиброаденомах на млечните жлези. Са доброкачествени. Задръстванията са с размер над 1 мм. Структура формирана кичури гъста.

От вида на патология зависи вид терапия. Точно на базата на формата на заболяването се определя схема за действие специалист.

Кальцинаты в млечната жлеза: какво е това, причина за образование, лечение

Единични кальцинаты в гърдите

Единични кальцинаты невъзможно да се чувстват и те не се проявяват никакви симптоми. Такива образование в 90% от случаите са доброкачествени природата и не израстват в ракови тумори. Ако образованието имат формата на чашата или месец, това говори за това, че причина за тяхното образуване са кисти или фибро-кистозна гърдите.

Малък размер

Откриване на кичури калций малки размери е негативен признак. Струпване на малки кальцинатов в един участък на гърдите или често по цялата му площ е показателно за злокачественном процес.

При откриване на малки физиологичен кичури трябва спешно да постигне по-нататъшното изследване.

Кичури кальцинатов в млечната жлеза

Концентрация на калциевите образувания на един парцел може да бъде признак, както за рака, така и на другите не по-малко сериозни патологични процеси. При откриване на определени кольцинатов, разположени в едната гърда, трябва да се извършва биопсия, за да инсталирате по-точна диагноза.

Големи образование

Специалистите твърдят, че колкото са по-големи образование, толкова по-вероятно е, че процесът е доброкачествени природата. За рак на гърдата не са единични и множество кальцинаты по-големи размери.

Прояви на заболяването

Самостоятелно диагностициране на себе си отлагането на соли в гърдите е невъзможно, тъй като те не прощупываются при палпация. Откриване на образование може да бъде само на мамограма, която всяко момиче трябва да се извършват всяка година. Осезаеми симптоми на заболяване, в повечето случаи напълно отсъстват.

Възможни са дискомфорт в гърдите, които не са сигнал за наличието на кальцинатов, както свидетелстват за наличието на патология, която е причина за тяхната поява. Например, при мастопатия и рак могат да се наблюдават болезнени усещания в едната или двете млечни жлези и секрети от зърното, бял, жълт или кафяв цвят.

Поставяне на диагноза

Основният метод за диагностика — мамография. Тя позволява не само да разкрие отлагания на соли, но и да се оцени тяхното местоположение, размери и количество. По време на изследването може да се предположи, какъв характер на образованието. Точната природа на кичури определят при биопсия.

Малки и множество кальцинаты, с неясни граници, в повечето случаи са спътници на ракового процес. Единични образование в голям размер – са доброкачествени природата.

Понякога е необходимо извършване на допълнително изследване – биопсия (на оградата на материала, от млечната жлеза). Проучването дава възможност да се изключи или потвърди наличието на рак.

Кальцинаты в млечната жлеза: какво е това, причина за образование, лечение

Терапия

За провеждане на ефективна терапия трябва да се разбере точната причина за патологичния процес. Ако причината не е онкологические аномалии, това лечение не е необходимо. При откриване на рак на терапия се извършва от лекар онколог.

При откриване на доброкачествени образувания специалистите препоръчват:

 • спазването на диета (контрол на консумацията на храни със съдържание на калций и витамин лекарства с Ca и Д3);
 • масаж на гърдите (може да се извършва, както в дома, така и в болнични условия);
 • хормонална терапия (адаптира индивидуално според резултатите от анализ на кръв за хормони).

При доброкачественном рамките на болестта се извършва лечение, не от натрупване на соли, а това заболяване, което до това доведе. Терапия традиционните методи при наличие на кальцинатов е безсилна, тъй като не един от представените днес рецепти не е в състояние да доведе до прекратяването на калций.

Ако диагнозата не е поставена, трябва сами да се предписват самостоятелно лечение, тъй като това може да влоши наличната патология.

Профилактика

Женски гърди — място за развитие на различните образувания, както доброкачествени, така и злокачествени на природата. За предотвратяване на тежки усложнения, трябва редовно да извършват профилактични дейности, което позволява навреме да се определи или дори напълно да се предотврати заболяване.

Профилактични дейности са:

 • маммограмма (трябва да се извършват всяка година);
 • общ анализ на кръвта;
 • изследване на серум на кръв за хормони;
 • ограда материал от млечните жлези при откриване на отлагания на соли Ca вътре в други органи.

Отлагането на Ca във вътрешността на млечните жлези – това е сигнал за това, че едно момиче трябва да се обърне повече внимание на здравето на гърдата. Кальцинаты не са опасни, в опасност в себе си носят заболяване, провокира тяхното развитие.