Бъди красив » Здраве » Доминиращ фоликул в левия и десния ми яйчник е: какво означава?

Доминиращ фоликул в левия и десния ми яйчник е: какво означава?

В женската полова система съществуват клетки, които позволяват да зачене эмбриончики зовущиеся фоликули, както са те в яйчниците. Ако установено отклонение от положената норми, това говори за това, че се развива патология, като резултат може да настъпи стерилитет.

Доминиращ фоликул в левия и десния ми яйчник е: какво означава?

Концепцията на фоликули и техните функции

Лютеиновая и фоликуларен фаза съставляват целия яичниковый цикъл. За нас е интересен само фолликулярный цикъл. Готовата яйцеклетка обволакивают чифт топки на съединителната тъкан, а също и топка эпителиалых клетки, и тя влиза в състава на фоликули. Пълна защита на яйцеклетка, ще гарантира възможността да се зачене и да се изказват на здраво бебе. Ето защо основната задача на фоликуларен цикъл е надеждна безопасността на яйцеклетката и защита от външни негативни фактори. Период на зреене една такава яйцеклетка е 28 — 30 дни.

Важно! Във всеки яйчника е фоликул, съдържащ не е напълно созревшую яйцето. Само след оплождането тя отлежава до края.

Хормон естроген се произвежда и само в период на фоликуларен цикъл. В продължение На целия си живот жените се формират тези клетки. Периодът на овулация се преживява само 0,01%, останалите умират. Според статистиката само няколко клетки, изложени на овулацията.

Ролята на доминантных фоликул

Зрял и достатъчно голям фоликул, осигуряващ пълна защита на яйцеклетката готова за оплождане, се нарича доминантным. Размерът му може да достигне отношение сантиметра преди самата овулация. Най-често той се намира точно в десния ми яйчник.

В процеса на овулация се случва в период, когато под влияние на хормоните доминантная клетка достига своите максимални размери и се разкъсва. Готовата яйцеклетка се насочва към тръби на матката. Овулацията не се случва, ако доминантная клетка остава в недозрелом състояние.

Внимание! Случва се и така, че доминантные зрели фоликули в двата яйчника веднага. Такива случаи са много редки. Това не трябва да предизвиква безпокойство. Едновременното зреене доминантных образувания говори за това, че през периода на овулация на жената има всички шансове да зачене два эмбриончика.

Честите отклонения от положената норми

Всички отхвърлени от положената норми клетки в яйчниците, това е, когато има повече от 10. В медицината се използва на няколко условия, когато поставят диагноза на отклонения от нормата, това е "мультифолликулярные" и "фолликулярные яйчниците". Преди да поставите този диагноза жена трябва да мине преглед и да се направи ЕХОГРАФИЯ.

Като чуха такава диагноза не се притеснявайте и си мисля, че това е показател за безплодие. Мультифолликулярные яйчниците могат да бъдат след нервни смущения, постоянно стресово състояние или преумора. В такава ситуация на паника не трябва и да приема никакви лекарства, не си струва. Премахване на причината предизвика такава диагноза, към следващия период на овулация може да се очаква нормализиране на клетки в яйчниците.

Доминиращ фоликул в левия и десния ми яйчник е: какво означава?

Фактори, които предизвикват отклонения от нормата:

  • неправилно подбрани противозачатъчни средства;
  • проблеми с работата на щитовидната жлеза;
  • след период на хранене на бебето (излишък на пролактин в организма);
  • ендокринната система работи неправилно.

Внимание! Как да се процедира в такава ситуация? След преглед от специалист и да се потвърди диагнозата, назначава метод на лечение, който следват безмилостно. При неправилно лечение се развива безплодие, така че не може да го стартира.

Има два вида на менструалния цикъл и те преминават в зависимост от броя на доминантных фоликул.

Видове на менструалния цикъл:

  • нормален;
  • цикъл с увреждания, при липсата на зрели доминантной фоликули.

При голямо натрупване на хормони и мультифолликулезе се развива безплодие.

Липсата на лопающихся доминантов

Има и такива случаи, че е напълно развит и узрели доминиращ фоликул в периода на овулацията не се разрушава. В такава ситуация оплождане не се случва, тъй като яйцето не излиза. Медицински име за такова състояние — персистирующий фоликул. Менструалния цикъл започва след една седмица, след като в левия ми яйчник не стане доминиращ фоликул. Ако тази ситуация се повтаря в левия ми яйчник, а след това с течение на времето там може да се образува киста.

На какъв етап фолликулез специалист може да каже само според резултатите от ултразвукови изследвания.

Пълна липса на фоликули

Пълна липса на един фоликул в яйчниците може да дойде след началото на климакса или дисфункция. За лекарите е много трудно, дори невъзможно възстановяване на фоликул в организма. Най-често в такава ситуация гинеколог назначава лечение с хормони.

Срив на менструалния цикъл ще бъде първият сигнал за това, че фоликулите са изчезнали. На гинеколог се обръщат, ако в продължение на 30-35 дни на менструалния цикъл не се връща към нормалното.

Фолликулез не винаги е проблем, но пълна липса на фоликули, говори за това, че трябва незабавно да се подложи на лечение.

Какво е антральные жлеза

Яйцеклетките започнаха внимателно да бъдат разследвани, след като изкуственото осеменяване е широко разпространено. Благодарение на научните изследвания, водещи гинеколози са в състояние да разбера защо някои жени могат лесно да роди дете, а други страдат от безплодие. Ето защо учените са взели контрола на антральные фоликули. Какво е това?

Фоликули достига размер от 8 мм се наричат антральными. На УЛТРАЗВУК може да се види какво количество резервни яйцеклетки се събраха за по-нататъшно оплождане. При малки размери антральных фоликул, вероятността за положителен оплождане е много ниска. Ако размерът на антрального образование достига до 5 мм, за зачеване е необходимо стимулиране на гинеколог. При размер по-голям от 5 мм жена в стимулация не се нуждае. По време на бременност развитие на фоликул се спира.

Доминиращ фоликул в левия и десния ми яйчник е: какво означава?

Какво е поликизтоз на яйчниците?

На броя на клетки в яйчниците влияят различни фактори. За увеличението им може да се повлияе, и то в днешно време далеч не са рядкост. При подробния проучване на гинеколог може да каже точно защо се появи излишък на клетките в организма. В медицината това явление се нарича поликистоза.

В зависимост от причината на възникване на поликистоза избират методите си на лечение.

Целите на лечение на поликистоза:

  • понижен мъжкия хормон в организма на жената. Няма да има увеличение на клетките до доминантных, при наличието на излишък на тестостерон;
  • нарушаване и възстановяване на менструация;
  • доброволно оплождане. Самостоятелно да зачене дете трябва да се нормализира растежа на фоликула в женския организъм;
  • нормализиране на храненето обмен.

По време на лечение от специалисти може да бъде назначен за хормонална терапия, диета или с помощта на хирургията.

Излишък или липси клетки не играе роля, трябва да винаги да ги върне към нормалното. Не трябва да се ангажира да самолечение и при откриване на проблема е необходимо веднага да се потърси медицинска помощ.