Бъди красив » Деца » Как да се повиши самочувствието на детето

Как да се повиши самочувствието на детето

Често родителите се сблъскват с проблема, че бебето е много ниско самочувствие. Дете се страхува да прояви себе си, притесняват да общуват с връстниците си и постоянно си мисли, че е по-зле за останалите .Да се бори с ниска самооценка не е толкова просто, но това е най-добре в ранна възраст, когато бебето расте и се променя, в противен случай юношеството е изправен пред множество комплекси и чувство на неудовлетвореност.
 

Как да се повиши самочувствието на детето

Преди всичко, трябва да се оправи, наистина ли самочувствие под необходимото. Да се разбере това е лесно, ако редовно да общуват с детето по различни теми, да слушате, какво той мисли за себе си и за други сверстниках, да наблюдаваш своя начин на комуникация с околните. Най-често децата с ниска самооценка не могат да започнат нова връзка, се страхуват от себе си направя нещо и са сигурни, че от тях нищо няма да стане.За да разберете каква е самочувствие дете, достатъчно, за да прекарате най-простият тест: на лист хартия е съставен от стълбище или 10-степенна скоростна кутия, горе на върха, където децата са способни, опитни и умни, и по-долу, напротив, на слабите и неспособные. Детето трябва да се отбележи в тази стълба на себе си. Ако той се окаже на дъното, си струва да започне работа върху неговото самочувствие.
 

Похвала и подкрепа и самостоятелност

 
Детето да е уверен в себе си, го непременно трябва да се хвалят. Всички победата трябва някак да празнуват в памет на дете, добра дума или малък подарък. В случай на повреда, като например лоши оценки в училище, трябва да се каже на детето, че такъв резултат не е много добър, но вместо да крещи и вземания-добре да помогнете на бебето, да намерят заедно с него причината за провала и да го отстранят.
 
Освен това, детето винаги трябва да се чувстват, че той може да се обърне към родителите си за помощ. Обаче тук е важно да се спазва линията: не си струва да правите за детето нещо, с което той може да се справи самостоятелно, а помощ трябва да се предостави, когато съмненията ви и трудности. Трябва да казва на мъгла, че той непременно ще се справи с всички трудности, а и ако се сблъскате с някакви пречки, родителите винаги го подкрепят.
 
Как да се повиши самочувствието на детето
 
Детето придобива увереност, когато той се дава на определен дял от самостоятелност. Вече от ранна възраст трябва да се дава възможност да вземат решения: изберете цвета на дрехите, спортна секция, приятелите, с които е хубаво да се говори. Решение на тези малки проблеми прави детето по-уверени в себе си, той започва да разбира, че може лесно да се избере и да се справят с трудностите. Важно е да се поддържа решенията на детето, дори и ако смятате да ги малко неправилно или прибързано.Детето – това е един възрастен в бъдеще, и по-рано той ще свикне да е необходимо да бъде независим, толкова по-лесно ще му бъде по-нататък.
 

Общуване с бебето

 
Родителите трябва да са приятели на бебето, добри, но строги и справедливи. Ако е извършено престъпление, понякога стои и наказан, но при това е необходимо обективно да оцени ситуацията: имаше едно престъпление, извършено съзнателно или случайно. В първия случай наказанието е уместно, а във втората ще бъде по-логично да обясни и да им кажа защо не трябва да постъпваме по този начин. В никакъв случай не може да се каже, че едно дете – това наказание, с него е много трудно, и той през цялото време доставя трудности създава проблеми. В този случай бебето ще реши, че не го обичат родителите и самочувствие, съответно, ще падне.Нека синът се чувства като гордост на родителите си, защото и да води той за себе си е тогава, така че те биха могли да се гордеем.
 
Никога не може да се сравнява детето с други. Често родителите казват: "ето Маша се учи по-добре за тебе! Саша по-възпитан и скромен!". В този случай бебето ще е постоянно да се сравняваме с околните и да търсят в себе си различни недостатъци, проблеми. По-важно сочи на подобряване на характера или, напротив, да се говори, че миналогодишните успехи са големи. Детето трябва да види, че е станало по-добре или по-зле точно в него, а не да се сравняваме с другите.
 
Как да се повиши самочувствието на детето
 

Пропуски и разлики

 
Ако едно дете има външни или физически недостатъци, от които той се чувства зле или се подиграва на околните, е много важно да му помогне. Напразно родителите не препоръчват да се обърне внимание, за бебето е важно тя да не е чувал лоши неща по свой адрес. Ако има възможност, трябва да се ликвидира проблема. Слабото момче трябва да се запишат в спортната секция, а полненькую момиче отдаде на танци или гимнастика. Детето няма значение, че проблемите с кожата на лицето – това е възрастова проблем, той иска да се отърве от проблема, а оттам и от подигравки.Така че на родителите си струва да се обърнат към специалисти и професионалисти, ако наистина има възможност да се отървете от проблема, в противен случай, трябва да се опита да се скрие недостатък и тогава вече има смисъл да се обясни, че липсата не е важно.
 
Освен това е важно да се постараем, че детето не се различава твърде от околните. Желание да отглеждат деца без компютър, разбира се, похвално, но сина си или дъщеря е необходима техника, за да установят контакти. Като играят в едни и същи игри на вашия компютър, децата имат повече теми за разговор, повече общи интереси. И ако родителите се притесняват за зрението или стойката, трябва да се ограничи времето, тъй като пълната забрана развалят взаимоотношенията с връстници, ще се превърне в малко дете в бяла ворону.
 
Повишаване самочувствието на детето не е толкова лесно, най-важното правило – да обичаш децата си да слушат и да ги чуе. Самочувствие на децата, които живеят в спокойна семейство с приятелски отношения, помощ и подкрепа, рядко се случва занижени. Така че, любов, грижа, внимание и подкрепа, най – добрите компоненти на възпитанието.