Бъди красив » Домашно огнище » Как да запазим живота на цветята

Как да запазим живота на цветята

Букет от цветя, е бил и остава най-популярният подарък към много празници и за разнообразни поводи. Такъв подарък може да изрази своята любов, признание, уважение, или просто да изразите настроението на дарителя. Да, да получава цветя в подарък е хубаво, но не по-малко приятно да запазят този дар на колкото се може по-дълго, наслаждавайки се на неговия външен вид, аромат или сложността на композицията.
 

Как да запазим живота на цветята

Как да се удължи живота на цветовете?
 
Това е доста трудно, защото отрязаните растения за създаване на много крехки и деликатни, но нещо да се предприеме все пак е възможно и дори е необходимо.
Първо, цветята трябва да се подготви още преди поставяне на ги в една ваза.
На второ място, трябва да знаете, че удължаване на срока на живот на цветове влияят много фактори, като например, светлината, съда, в който те ще бъдат, температурата в стаята, близко съседство с други цветове, качество на заливаемой вода и др
Да разгледаме тези фактори поподробней.
  1. Не бързайте веднага да се поставят цветя с вода, ако им беше дадена ви в студено време. Нека букет малко полежит в стаята, да свикна с разликата в температурите. След това трябва да премахнете всички листа отдолу на стъблото.
  2. Самите стъбла трябва да се изплаква под струя вода, малко да ги изрежете с остър нож диагонално. Разбира се, букет, трябва да се постави само в чиста купа и се изсипва и чиста, хладка вода, но, разбира се, не е преварена. Най-добрият вариант ще бъде водата е изворна, пречистена домакинството филтър или питейна вода, без газ, купена в супермаркета, и към това се добавят вода и една супена лъжица водка, за да се съхранят и неутрализиране на бактериите в стъблата.
  3. Ако искате да поставите на пистата в декоративен съд, например, от метал или керамика, а след това се опитайте да се поставите в тази ваза съд е по-малка и от стъкло и вече в нея да сложи цветя.
  4. Нивото на течността трябва да бъде висока, тъй като абсорбцията на вода, цветя се случва не само в района на парче, но и цялата повърхност на стъблото.
  5. Е желателно да се сменя водата ваза всеки ден или поне долейте прясна вода до първоначалното си ниво.
  6. Не оставяйте цветята под директна слънчева светлина, по-добре ги намерите слабоосвещенное място. Но ако ви даде букет от нераскрывшихся, плътни пъпки, а след това им се място като път към светлината. Вярно е, че тогава, когато пъпки ще се разтворят напълно, все пак переставьте им.
  7. От само себе си, в топла и задушна стая цветята избледняват значително по-бързо, отколкото на хладно, но не на течение.
Това е съвет за повечето цветове, но има още такива цветчета, които изискват специално внимание.
Например, гербери, ярки, разноцветни, позитивни. Те трябва да бъдат потопени във водата не повече от 7-8 см от частта на стъблото, и добавяне на специални торове, които можете да закупите във всеки цветарски магазин. Не е излишно да и предварително да държи цветя в дезинфицирующем разтвор (слабо-розов разтвор на калиев перманганат), а след това да ги пренаредите в една ваза с хранителни вещества.
 
Царицата на цветята, красива роза, може би, най-обичан от жените цвете, и да се грижи за себе си изисква роял. Те не понасят редица съседни на други растения, и особено, карамфили. Роза много обича влагата, така че след обичайната обработка на стъблото, още трябва да се разделят на кръст на 4 части, за по-голяма площ на абсорбиране на вода.
 
Преди да поставите рози във ваза, потопете за няколко секунди в много гореща вода върховете на обучени стъбла. Във водата също може да се добави половин чаена лъжичка лимонена киселина. И не забравяйте, когато е необходимо изтриване на увехнали листа.
Сиси — орхидея поставяйте само в топла вода и се вари я колкото е възможно по-често. Пазете цветето от течение и студ. А ето и възвишен лилия, напротив, обичат сянка, прохлада и доста студена вода.
 
Нека си букет ви радва дълго време!