Бъди красив » Здраве » Гърдите: симптоми и лечение

Гърдите: симптоми и лечение

Гърдите – това е промяна в тъканта на млечните жлези, които се характеризират с уплътнение и появата на болезнени усещания в гърдите. Също така проява на тези заболявания могат да бъдат зацапване от зърното. Гърдите се отнася до заболявания, придружени проекта на риска.
 

Гърдите: симптоми и лечение

Гърдите – това не е едно заболяване. Тя включва в себе си редица заболявания на гърдата, които се характеризират с промяна в тъканите на гърдата с нарушаване на съотношението на епителните и свързващи компоненти. Според класификацията на световната здравна организация под мастопатией разбират фибро-кистозную болест на млечните жлези.
Честотата на тези заболявания, се среща както при млади момичета, така и при жените. Особено рискът от развитие на мастопатией се увеличава след 40-45 години.
Точните причини за появата и развитието на мастит медицина все още не е разкрита. Но лекарите-специалисти отделят няколко фактора, които допринасят за развитието на фибро-кистозна заболявания. На първо място това е нарушение на хормоналния баланс, нарушение на менструалния цикъл, прекъсване на бременност, липса на сексуален живот, заболявания на вътрешните полови органи, лоша наследственост, стрес, нервозы, депресия.
Отделят три форми на мастопатия: масталгия, дифузен фиброаденоматоз и локализиран фиброаденоматоз.
  • Масталгия се изразява ясен израз на болка. При масталгии предписват болкоуспокоителни.
  • Дифузната аденоматоз се характеризира с развитието на тъканите на млечните жлези на различни уплътнения и кисти. Той също се разделя на два подвида – фиброзная гърдите и фибро-кистозна гърдите. При фиброзна мастопатия в тъканите се образуват соединительнотканные уплътнения. При фибро-кистозна мастопатия на гърдите се оформят така наречените кистата е кухина, които са пълни с течност.
  • Локализиран фиброаденоматоз се характеризира с уплътнение в определена област на гърдите и не се прилага към целия орган.
За да се изключи злокачествен тумор, лекар-маммолог, който се занимава с разглеждане на млечните жлези, взема биопсии (парче от тумора) за анализ.
 
Гърдите: симптоми и лечение
Навреме, за да разкрие мастит, е необходимо ежедневно да проверяват гърдите си към предмета на нейното уплътняване. Запечатване може да се изплащат, а може да обхване цялата гърда изцяло под формата на малки възелчета.
Болка при мастопатия е тъп, ноющий характер. Тя възниква, когато притискате нервните окончания в гърдите фиброзными тюлени. Интензивността на болката зависи от изразена патология. Често тя се засилва преди менструация и става нестерпимой, може да "върне" в рамото или ръката си.
Болка може и да не се появи. Това е свързано с различни нива на чувствителност на болка на всеки човек, индивидуална нервната система. Това се случва при 10-15% от жените: те патология може да установи само лекар.
Около 10% мастопатий се характеризират с увеличаване на лимфни възли в подмишниците милион. При натискане на такива възли могат да се появят болезнени усещания.
Понякога мастит съпътстват секрет от зърното, различен обильности и цветове. По цвят те могат да бъдат прозрачни, бели, имат зелен, червен или кафяв цвят. Най-голяма опасност представляват разпределение на червения цвят, тъй като това е признак на злокачествен образование. Като цяло при поява на всякакви секрети от зърното, трябва да се обърнете към специалист или техен лечащему лекар.
Има няколко начини за откриване на болести на мастит. На първо място, това е самообследование. Това е първият етап, в който жената самостоятелно определя патология нейните млечни жлези и се обръща към лекар.
 
Гърдите: симптоми и лечение
Следващият етап – това е инструментална диагностика. Тя се осъществява с помощта на мамограммы (рентгенова снимка на две страни – странична и предна). Също така се извършва ултразвуково изследване на млечни жлези и термографию (разпределение на високи и ниски температури). Също така млечните жлези може да видите светлина. Тази процедура се нарича диафаноскопия. В този случай, уплътнения, ще изглежда като затъмнени участъци на гърдите. Проверка може да се извършва и с помощта на рентгенография, когато в зърното впрыскивают специална течност, за да на се вижда на снимката.Има и други техники за откриване на тумори, като кольпоцитология — изследване на хормоналния статус, гистологическое проучване, пневмокистография — определяне на съдържанието на хормони в кръвта, иммунограмма и на други по-често срещани начини.
В лечението на това заболяване включва, на първо място, възстановяване на хормоналния баланс. След всички необходими процедури лекар назначава лечение с подходящи медикаменти. За да се намали въздействието на хормона естроген на млечна жлеза, може да назначи тамоксифен или фарестерон.
Също така в хода на лечението може да включва лекарства, които подобряват работата на щитовидната жлеза, орални контрацептиви, витамини, които повишават общия тонус на организма, болкоуспокояващи лекарства с широк спектър на действие, хомеопатични средства. Ако е необходимо, лекарят може да предпише хирургично отстраняване на възел или киста.
Трябва да се внимава за захранването, да се откаже от чай, кафе, ядат повече плодове и зеленчуци.
Гърдите – това е заболяване, което може да се случи не един път.