Бъди красив » Кариера » Прокрастинация: какво е това, как да се борят и да победят

Прокрастинация: какво е това, как да се борят и да победят

Терминът "прокрастинация" се среща в съвременния език. Въпреки че не всички са запознати с определението, по-голямата част от хората прокрастинировали. Всеки човек е полезно да се знае: прокрастинация — какво е това, какви са нейните симптоми, последствия, тъй като с нея се бори и да победи.

Прокрастинация: какво е това, как да се борят и да победят

Прокрастинация – психологически термин, който означава непрекъснато снасяне на важните въпроси за неопределен период от време, в замяна на изпълнението на приятни, но по-малко необходими дела. Отлага наясно с необходимостта от решаване на приоритетни задачи, възникване на проблеми в случай на закъснение, но му е трудно да накараш себе си навреме, за да започне работа, постоянно намира оправдания за бездействие.

В чужбина в средата на 70-те години на миналия век излезе научни статии, посветени на този проблем, тогава терминът влезе в употреба. През 1992 година видях светлина научен труд "Прокрастинация: болест на съвремието", където Милграм Н. проведе първият анализ на разглеждания на състоянието. Руски специалисти започнаха проучване на проблема от средата на 2000-те години. Психолозите отделят два вида прокрастинации:

 • локална – отложено решение на ежедневните малки задачи;
 • глобал – страдат дългосрочни цели, важни задачи, с дълъг период на изпълнение.

Критерии за определяне на поведението като прокрастинации: безсмислието на действие, отлагането на важните задачи, липса на продуктивни действия.

Хронична прокрастинация води до състояние на стрес, житейски проблеми, недоволство от себе си.

Причини

Има много причини, поради които хората отлагаме важните неща. Те Зависят от това, към какъв тип личности се отнася отлага.

 1. Ниско самочувствие, страх от критика водят до липса на вяра в способността добре да изпълни задачата. Отлага по всякакъв начин ще забави нейното изпълнение.
 2. Слаб характер. Хората от този тип предпочитат зона на комфорт, обичат да правят това, което им доставя удоволствие, необходими задачи остават "по-късно".
 3. Състояние на стрес, умора физическа, умствена не ви позволяват да се концентрирате, за да извърши нужната работа.
 4. Перфекционизъм – желанието на всички да е идеално. Едно много време отделя на детайлите, което води ги до съвършенство. Наистина от съществено действие остава на заден план.
 5. Липсата на мотивация, цели, в името на постигането на които трябва да се довърши важна работа.
 6. Бунтарские свойства на характера, духът на противоречие карат умишлено забави решението на важни задачи, така изразявайки своята независимост.
 7. Голям брой планирани задачи. Се опитва да изпълни всички предприятия — в резултат не се достига до края на нито един.

Причините, принуждавайки прокрастинировать, всички различни. Някой ще бъде по-склонен към откладыванию работи "за утре", някой успяват успешно да се справят с липсата на желание да се пристъпи към работа.

Прокрастинация: какво е това, как да се борят и да победят

Симптоми

Почти всеки човек периодично прокрастинирует. Но има симптоми, при появата на които трябва да се замисля:

 • се появява силно желание да извърши необходимото задание;
 • след време човек се установят, намира извинения за отлагане няма за неопределено време;
 • важното е постоянно пързалки в късните срокове, едновременно с това човек започва да се мислено осъдят, скара, изпитват чувство за вина;
 • резултатът – пропуснатите срокове на изпълнение, недоволство от себе си;
 • постоянен подсъзнателно търсене на отвличане на вниманието точки;
 • в резултат на такова поведение човек може често да се променя мястото на работа;
 • на исковата молба противоречие ситуация в семейството, с колегите си;
 • в състояние прокрастинации се извършва основната част от времето.

Последици

Бездействието оставя своя отпечатък. Отлага непрекъснато обвинява себе си в загуба на ценно време. Постепенно накопятся неизпълнените задачи, въпроси, което води до стресово състояние, депресия, раздразнителност.

Ако индивидът прокрастинирует на работното място, той гарантирано ще получи порция критики, обвинения колеги, от негативно отношение на шефовете, конфликтни ситуации на работното място. Това обстоятелство ще доведе до чувство на срам, негативна самооценка, отрицателни емоции, усложняющие ситуацията.

В материален план може би липсата на кариера, уволнение, финансови проблеми. Има допълнителни причини, принуждавайки прокрастинировать. Получава се затворен кръг, който ще помогне да се прекъсне собствено желание на човека.

Прокрастинация: какво е това, как да се борят и да победят

Спечели прокрастинацию: 10 методи за контрол на

Има няколко методики за справяне с неприятното състояние. Прилагането им, могат да се справят с прокрастинацией.

 1. Трябва да се помни: собствени усилия трябва да положат. Трябва да приемат факта присъствие проблеми — забавяне на важни дела, за промяна на отношението към поставената задача. Някои ще помогне за замяна на собствените си мисли "аз съм длъжен" на мисли "аз самият искам да направя".
 2. Трябва да започнете да планирате задачи. Ако причината прокрастинации е твърде голям брой задачи, трябва да ги разделят на няколко групи по степен на важност. Изпълнява първо, най-главните оставяте малозначительные.
 3. Смачка отнема много време, дълго задача на няколко по-малки, се изпълнява на етапи. Малки задачи, които не изглеждат непреодолими, последователно изпълнението им по-близо до поставената цел.
 4. Поставяне на реални ясни цели ще даде представа колко реално важна задача за изпълнение на поставени срокове.
 5. За да видите в работата си плюсове е много важно. Това допълнително мотивира човек
 6. Да се спазва режим на труд и почивка, ако цяла нощ не спи, едва ли след това ще бъде сила и желание да изпълни необходимите дела. Ежедневието трябва да включва интервали от 5-10 минути за почивка, което позволява да се увеличи ефективността.
 7. Организиране на работното място дисциплини, помага да се приобщят по-бързо на работа, по-малко отвличане на вниманието. Трябва да премахнете всички предмети, пречещи да се съсредоточи.
 8. Мотивация играе важна роля. Трябва ясно да се разбере, какви ползи ще донесе навреме нерешените задачи. Може да се измисли за себе си мотивирующее промоция, която ще последва след направена навреме на работа.
 9. Някои, за да проверите за борба с прокрастинацией метод "работата на принципа" за да направите планираните дела.
 10. Силата на волята е една от най-ефективните начини за борба. Трябва да накараш себе си да се концентрира върху главното истината оставяте второстепенни. Не всички могат да се възползват от по причина на слаба воля, тук ще изисква самодисциплина.
 11. Избягвате общуването с хора, отвлекающими, отнимающими време за празни разговори. Тези мерки ще позволят да се концентрира при извършването на работата.
 12. Можете да използвате техники за цветотерапия, поставен на работното място предмети, червено, синьо. Тази цветова гама помага да се концентрирате, да се настроите на работния процес.

По-горе методи не е задължително да се прилагат комплексно. Можете да изберете няколко най-подходящи за този човек начини. Преодоляване на прокрастинацию да, най – важното- да се резултатът при методически борба. Процесът на промяна на поведението дълъг, труден. Хроничен прокарстинатор може да се обърне към психиатър за помощ, ако усетят, че сами да се справят с проблема сериозно.