Бъди красив » Здраве » Сорбенти за пречистване на организма: списък на ТОП 5 на лекарства

Сорбенти за пречистване на организма: списък на ТОП 5 на лекарства

Проблемът е ефективна и безопасна за пречистване на организма от различни токсини може да стане актуална от хранителни отравяния, остра интоксикация. Влошаване на благосъстоянието често е резултатите от постепенно натрупване на вредни вещества, идващи от външната среда. На помощ в такава ситуация идват сорбенти, но прилагането им ще бъде от полза само при правилния избор и компетентен прием.

Сорбенти за пречистване на организма: списък на ТОП 5 на лекарства

Видове сорбентов и определяне на

В зависимост от основното активно вещество, нейтрализующего токсин, има следните видове сорбентов:

  • въглен. Основен компонент на тези препарати – активен въглен. Се прилагат при хранителни и алкохолни отравяния, подуване на корема, други признаци на нарушения в работата на стомашно-чревния тракт;
  • PVP-сорбенти. Основното активно вещество – поливинилпирролидон, синтезируемый в лабораториите. Показания – тежки токсични отравяния, остри инфекциозни заболявания;
  • силиций. Органични сорбенти, предназначени за решаване на проблеми с работата на стомашно-чревния тракт;
  • магниево-алуминиеви. Комплексни органични сорбенти с широк спектър на действие. Се отличават с висока ефективност;
  • сорбенти на базата на сукральфата. Специфични лекарства, използвани за детоксикация на червата при гастрит.

В съзнанието на съвременния човек е здраво вкоренени стереотип за това, че на естествени органични вещества е по-добре, по-ефективни, по-безопасни, отколкото синтезирани лекарства. В случая с сорбентами това не е вярно. Интензивността на действието им е различно, при тежка интоксикация или наличието на хронични заболявания, прием на натурални сорбентов може да бъде достатъчно.

Освен това, сорбенти използват различни принципи за неутрализиране на токсините:

  • абсорбатори – токсините се привличат към повърхността на частиците на активното вещество, след това заедно с тях се извеждат от организма по естествен път;
  • адсорбенты – усвояване на токсични вещества, неутрализират ги, след това се изхвърлят от организма;
  • химически мивки – влизат в активна реакция с токсини, нейтрализовывая им;
  • иониты – стартират йонообменни процеси, в резултат на което на токсични вещества бързо се изхвърлят от организма.

Разбирането на механизма на действие на сорбента и трябва да се вземат предвид при избора му, както и на целите на приема на лекарството.

По принцип има 5 основни причини за приемане на сорбентов. Във всяка една от тях се изисква изборът на най-ефективно лекарство.

Сорбенти за пречистване на организма: списък на ТОП 5 на лекарства

Най-доброто при банальном хранителния или алкохолен отравяне

При поява на характерните симптоми – подуване на корема, диария, гадене, главоболие, слабост – трябва да се вземат спешни ефикасни мерки за детоксикация.

Ако токсин е попаднал в тялото през стомаха, а след това оптимални варианти ще се превърне обикновения активен въглен (за подобряване на повърхностна активност вещества може да го разруши до прахообразен състояние) или така наречените "бели въглища" — ефективният един силициев сорбент. Приемането им е разрешено на хората от всички възрасти. Тези природни абсорбатори действат бързо, надеждно, безопасно.

За деца до 3 години, бременни и кърмещи жени подходящ Энтеродез — деликатна ефективно за битови случаи средство.

Най-ефективен при алергии

Алергична интоксикация изисква различен подход от хранително отравяне. Трябва да се неутрализират вредните вещества, разпределението на които води до сериозни нарушения на дейността на вътрешните органи. Затова е необходимо интегрирана изчистване на организма, за която е ефикасно лекарство Энтеросгель.

Энтеросгель се предлага под формата на гел или паста, подходяща за прием на деца и възрастни. Често го използват в комплексната терапия, в съчетание с други лекарства за лечение на атопични дерматити, алергични пиодермий, прояви на интоксикация на черния дроб и други вътрешни органи.

Бързо действие при отравяне с лекарства, отровни растения и алкохол

Тази ситуация изисква вземането на спешни мерки, защото може да се фатально опасна. Ето защо, веднага след като се обадите на лекаря, в очакване на пристигането на медицински специалисти трябва да се вземат спешни мерки. При отравяне с лекарства, растения, алкохол трябва да се спре процеса на всмукване на токсините в кръвния поток и тяхното проникване в органите и тъканите.

Най-добрият вариант е лекарство Полисорб, който се използва за перорално приложение, а също и за промиване на стомаха и по-нататъшна терапия. Това е ефективен един силициев сорбент, който се свързва с отровите, бързо ги премахва от организма.

При продължително приемане на Полисорба (над 2 седмици) може да се влоши всасываемость калций, както и някои други микроелементи. Така че това лекарство трябва да се разглежда само като метод за оказване на спешна долекарска помощ в тежки случаи на отравяне.

Оптимално при вирусни заболявания и бактериальном инфекция

Жизнените функции на болестотворни организми нарушава чревната микрофлора на човека, подобен ефект могат да предизвикат и антибиотици. За предотвратяването на дискомфорт, причинено от дисбактериозом и други явления, съпътстващи лечението на различни инфекции, често се прилагат Полифепан.

Това лекарство е комплексно въздействие върху всички токсини внимателно, ефикасно неутрализира ги, като помага да се възстанови нормалната среда на червата. Въпреки това, неправилно дозиране на лекарството, неспазване на режим на получаване, могат да доведат до запек и други неприятни последици. Затова определяне на лекарството трябва да се провежда само от лекар. Още повече, че Полифепан се назначава в процеса на терапия на вирусни заболявания и бактериални инфекции дрожди, когато пациентът е под лекарско наблюдение.

Сорбенти за пречистване на организма: списък на ТОП 5 на лекарства

Ефективен сорбент за цялостна пречистване на организма

Сорбенти могат да се прилагат без наличието на никакви симптоми на остра интоксикация. В съвременните условия в тялото на всеки човек постепенно се натрупват токсини, токсини, соли на тежки метали и други вредни вещества. Затова, като превантивна мярка за прочистване на организма използват сорбенти интегриран дестинация. Сред лекарства най-новите поколения трябва да се обърне внимание на йонообменните смоли и алгинова киселина.

Йонообменна смола, на базата на които е създаден средство Холестирамин (Колестирамин), ефективно отнемането на жлъчните киселини и се отстранява натрупвания в червата. Такова дълбоко почистване благотворен ефект върху здравето, повишава имунитета, подобрява се дейността на СЧ и други системи на организма.

Лекарство альгиновой киселина, получена от морски водорасли, е Альгисорб. Активната съставка на този сорбента е в състояние да свързва и извежда от организма соли на тежки метали и дори радиоактивни изотопи. Прием на този сорбента може значително подобряване на здравето на жителите на градове и промишлени центрове, а също така да повлияе положително върху здравето на хората, професионална дейност, която е свързана с металлургией, транспорт, източници на радиоактивни лъчения.

Сорбенти – не хранителни добавки, които може неконтролируемо да се вземат, експериментирайки с дозировками и продължителност на употребата. При тежки отравяния, признаци на дехидратация, висока температура потърси съвет от специалист необходимо е да се обърнете веднага, не да се занимават самостоятелно.