Бъди красив » Красота » Стерилизация на инструменти за маникюр: както и да обработва и дезинфекцира уреди в домашни условия

Стерилизация на инструменти за маникюр: както и да обработва и дезинфекцира уреди в домашни условия

Всяка спретнат една жена внимателно следи състоянието на ноктите. Маникюр — толкова важна процедура, като миене на зъби, душ, прическа. Внимателно обработени нокти — знак за чистота и чистоплотности. За съжаление, в процеса на маникюр, може да подхванат инфекция, кожни заболявания. Затова в работата с нокътната плоча е необходимо да се спазват стерилитет.

Кастрацията маникюрных инструменти в салона

В никакъв маникюрном салон сръчен майстор ще доведе ногтевые плоча в ред, ще направи цветно покритие и дори разкрасяване на невен един изобретателен дизайн. Уви... често ние забравяме, че освен по-горе действия е важно да се проведе дезинфекция на работните инструменти. Качествена работа с уреди — това е, което отличава компетентен специалист маникюру.

Стерилизация на инструменти за маникюр: както и да обработва и дезинфекцира уреди в домашни условия

Всички маникюр инструменти трябва да бъдат внимателно обеззаражены, за да не се поставят инфекция

В професионалните салони за красота сериозно са подходящи за стерилизация и дезинфекция на инструменти. За тази цел се извършва комплекс от мерки:

 • предстерилизационная почистване — инструменти за обработка метод за тяхното потапяне в дезинфекционен разтвор на време, маркирани в инструкциите към лекарството;
 • кастрацията — дезинфекция на инструменти высокотемпературным въздействието с помощта на професионално оборудване;
 • допълнителна дезинфекция — дезинфекция на ръцете и работната зона на съветника.

След първия етап на почистване на инструменти внимателно се измиват с вода и избършете със стерилни кърпички. След това, за следващата фаза дезинфекция, уреди, поставени в професионален стерилизатор. Време на провеждане на втори етап на почистване зависи от вида и марки оборудване, нужно е просто да следвате инструкциите на инструмента. Използват няколко вида стерилизаторов.

Топката стерилизатор

Топката (quartz) стерилизатор — компактен настолен уред, който обеззараживают инструменти, които нанасят щети на кожна покривка с помощта на висока температура.

Стерилизация на инструменти за маникюр: както и да обработва и дезинфекцира уреди в домашни условия

Топката стерилизатор е лесен за използване, ефективна е в борбата с патогенните микроорганизми

Функция шарикового стерилизатора е, че той дезинфекцира не на целия инструмент, а онази част, която е в контакт с кожата по време на процедурата. Принципът на действие на уреда — стопяване на кварцови топчета, разположени в резервоара стерилизатора.

Работи с кварцов шариковым стерилизатором просто:

 1. Преди първата употреба оборудване, отворете капака и напълнете резервоара кварцевыми топки, които влизат в комплекта на уреда.
 2. Затворете капака и включете уреда с помощта на бутоните на корпуса.
 3. Загрейте до желаната температура — това се случи в продължение на 10-12 минути.
 4. Когато индикаторът да угасне, отворете капака и поставете в уреда, за да проверите за стерилизация.
 5. След 15-20 секунди извадете ги и започнете работа.

Използва кварцов стерилизатор е необходимо непосредствено преди прилагането на маникюрных инструменти. Той дава възможност за бързо и ефективно унищожаване на патогенни микроорганизми. Но, за съжаление, инструменти в уред бързо се деформира и заоблени.

Не забравяйте, че такова оборудване е добър само за уреди на топло-устойчиви здравно сплав.

Сухожаровой шкаф

Сухожаровой шкаф и обеззараживает маникюр аксесоари метод на топлинна обработка. Инструментите се поставят в сухожар напълно и подложени на температурному изложени на риск. Време на провеждане на процедурата зависи от модела оборудване — средно от 1 до 2 часа.

Стерилизация на инструменти за маникюр: както и да обработва и дезинфекцира уреди в домашни условия

Сухожаровой шкаф качествено стерилизира метални инструменти, с помощта на термична обработка

За да се запази стерилитет инструменти преди присъединяването на клиента, се използват така наречените крафт-пакети, в които се поставят уреди непосредствено след дезинфекция. Капитанът на вскрывает крафт-пакети в присъствието на клиента. При сухожарового шкаф има два основни минус:

 • обзавеждане доста скъпо;
 • кастрацията в сухожаре отнема много време.

UV-стерилизатор

В салоните използват също и за UV-стерилизатори — вярно, само за съхранение на обеззараженных уреди. Ултравиолетовата радиация ефективно унищожава носители на бактериални и гъбични инфекции, но запазва опасност от заразяване с ХИВ и хепатит. В UV-стерилизаторе се лекуват с инструменти от всякакъв материал — качеството им не пострада.

Стерилизация на инструменти за маникюр: както и да обработва и дезинфекцира уреди в домашни условия

UV-стерилизатор използват за допълнителна обработка на хартиени пилок и съхранение на простерилизованных инструменти

Стерилизация в домашни условия

Много от тях правят маникюр себе си или за клиентите си в домашни условия. Ето защо са актуални начини за дезинфекция на инструменти на дома. Ако вашият маникюр, определени служи не само за лично ползване, не забравяйте да купите евтин професионален стерилизатор. Домашни начини за стерилизация не гарантира пълното унищожаване на микроби. Идеалното решение — закупуването на един компактен шарикового стерилизатора.

Ако правите маникюр само за себе си, да вземе на въоръжение съвети за стерилизация на инструменти, без професионално оборудване. За дезинфекция на дома си е необходимо:

 • обработва инструменти спиртовым разтвор преди и след процедурата;
 • стерилизирани на суха плам или чрез преваряване.

Почистване на суха плам

Прост и ефективен метод за дезинфекция на маникюрных консумативи — суха топлина. Трябва:

 1. Загрейте фурната до 200°C.
 2. Изплакнете маникюр инструменти течаща вода с помощта на препарат за почистване.
 3. Избършете аксесоари изсъхне и подредете върху хартия за печене, на разстояние 5 см една от друга.
 4. Поставете хартия за печене с инструменти в предварително загрята фурна за 15 минути.

Не забравяйте, че дезинфекция метод на суха топлина е възможно само на метални инструменти. Пилочки от картон и пластмаса, като сладкиш от маслено тесто напръскат, се излага на висока температура не може да бъде.

Дезинфекция на инструменти чрез преваряване

Как и суха топлина, температура на кипене разрушително действа върху вируси, бактерии, гъби и друга патогенную флора. За стерилизация просто вряла вода в малък резервоар и поставете инструменти за 15 минути. След това ги поставете върху чиста кърпа, оставете да изсъхне. Вари се, също трябва да са само метални изделия.

Пили от картон и пластмаса, както и бафы, трябва да се обработва със специален дезинфектант спрей.

Видео: дезинфекция и стерилизация маникюрных аксесоари

За да предпази себе си или за клиенти от вируси и бактерии, внимателно дезинфицируйте и стерилизира маникюр инструменти. Грижа само за собствените си ноктите, можеш да направиш подручными средства за дезинфекция маникюрного сет, но ако маникюр се прави на външни лица на хората, не може да се мине без професионално оборудване. Пренебрегва правилата на стерилизация и дезинфекция, дори и в домашни условия, е невъзможно. Той е изпълнен с опасни болести.

 • Автор: Виарика Тепишкина