Бъди красив » Красота » Стерилизация на инструменти за маникюр

Стерилизация на инструменти за маникюр

Стерилизация на инструменти за маникюр

Салонные процедури отдавна са престанали да бъде привилегия на изключително заможни хора. Напротив, сега почти всяко момиче ходи на маникюр, педикюр, посещава козметик, масажист или да прекарват времето си на СПА. Козметични центрове у нас са свързани не само с красота, но и с чистота, да, и как може да бъде иначе – в края на краищата всички процедури, които там се предлагат, така или иначе свързани с личната хигиена. Ето защо е много важно пост - и предпроцедурная подготовка на инструменти и оборудване. Днес ние говорим за дезинфекция и стерилизация на инструментариум за провеждане на маникюрных работи.

Характеристики

Маникюр – това е процедура, при провеждането на която на инструменти и оборудване остават малки частици на биоматериала на клиента. А всъщност, всяка, дори и най-малката капка кръв или практически невидим шушка кожата могат да съхраняват в себе си зловредни бактерии, вируси и други микроорганизми. Затова не се включват в първоначалната развива определени изисквания за дезинфекция и стерилизация маникюрных принадлежности.

Между другото, трябва да се прави разлика между тези две понятия. Дезинфекцией се нарича обработка на повърхности и инструменти със специални средства за унищожаване на болестотворни микроорганизми. Но с патогенните микроби тя не е в състояние да се справят. Кастрацията също убива абсолютно всички познати вируси, гъби, прионы, бактерии и спори. Не напразно думата "стерилна" означава "обеззараженный, неподправен".

Видове и технология за обработка на уреди

Да проведе процедура за стерилизация на инструментариум е възможно по няколко начина, всеки от които има своите особености, предимства и недостатъци. Да Не спре своя избор само на определен един от тях, а по-добре закупете няколко устройства за обработка на различни инструменти:

 • Сухожар или сухожаровый шкаф. Един от най-ефективните стерилизаторов, убива микроорганизми чрез въздействие върху тях с помощта на висока температура. Но не всички маникюр аксесоари са способни да издържат на тази spay. В сухожаре се обработват само тези, които са изработени от кобальтовых сплави или японска стомана, а останалите след тази обработка може да "умре", заедно с бактериите.

За пълна дезинфекция на инструменти достатъчно, за 20 секунди. Да ги оставят в сухожаре след обработка е строго забранено.

 • Вятърът шкаф (фурна) . Да, Да, не си струва да се чудя – обикновена готварска фурна също може да ви служи като стерилизатора за маникюрных принадлежности! За провеждане на тази процедура измийте инструментариум в течаща вода, избършете и подсушете с поставете в предварително загрята до 220 градуса фурна. След 15-20 минути вытаскивайте. Не използвайте студена вода за охлаждане.
 • Автоклав или парен стерилизатор. Той обеззараживает инструменти с помощта на гореща пара (134 градуса). Те трябва да са разположени на 1 слой, предварително измити и просушив. Процесът на стерилизация в автоклав трае 20 минути.
 • Гласперлен или топката стерилизатор. Представлява капацитет от метал в пластмасова кутия, пълна с малки топки от кварцово стъкло. Този уред е оборудван с нагревателни елементи, които след включването му в мрежата въздействат на тези топки и те се нагряват до температура 240 градуса за половин час. След това там са вкарани предварително обелени и изсушени маникюр принадлежности (само метални! ) и са там още половин час. Нататък трябва да ги извадите и изперете в дезинфицирующем разтвор и може да се използва.
 • Ултразвук. Почистване с негова помощ се извършва по следния начин: в специален контейнер се обеззараживающая течност, там е публикувал инструменти и тя се поставя в ултразвукова стерилизатор, който премахва замърсяването чрез вибрационни вълнови въздействия. Се справя дори и с коррозийными явления.
 • UV-стерилизатор . Както е ясно от името, се бори с микроорганизми чрез облъчване с ултравиолетови лъчи. Добре се бори с ръжда.
 • Химическа обработка. Не е най-популярният метод за стерилизация. Факт е, че за унищожаване на абсолютно всички зловредни микроби и вируси, се изискват доста агресивни реактиви и специални условия: отделна стая, контейнери, устойчиви на излагане, работно облекло за персонала, подходящи условия за съхранение. Не всеки салон може да си позволи да провежда такава процедура, още повече, че има къде по-достъпни и по-ефективни методи.

Когато обработката е извършена, инструментариум опаковани в специални торбички. Има няколко вида:

 • Изработка на опаковки. Герметизируются с помощта на кламери и помагат инструменти запазване на стерилитет в рамките на 3 дни;
 • Заклеенные пакетчета. Продължителността на периода на стерилитет в тях – 20 дни;
 • Опаковки от хартия с термична заварени. В такива херметически затворени опаковки инструменти се съхраняват стерилитет в рамките на един месец.

Да се справя?

Маникюр аксесоари трябва да мине през няколко степени на пречистване от вредни микроорганизми, преди капитанът ги използва по предназначение. Предстерилизационная почистване е да се премахнат частици мъртва кожа и биологични течности и представлява измиване инструментариум в течаща вода с помощта на обикновен сапун. Чисти консумативи, натоварени в стерилизатор, преминават глобална обработка от всички бактерии и вируси, след което са опаковани в запечатани пликчета. А непосредствено преди процедурата те да минават през последния етап от дезинфекция.Също така си минава на работното място и ръцете на майстора така и на клиента.За тази цел се използват следните препарати:

 • Неостерил безцветен. Прилага се за бързи дезинфекцирани работни повърхности, апаратура, инструментариум. Съдържа алкохол. Бързо изсъхва и не се нуждае от дългосрочна заличаване. Има широк спектър на действие (убива много видове гъбички и вируси, в т. ч., СПИН, хепатит, ротавирус; бактерии и микроби). Не се нуждае от проветряване на помещение след преработка, може да се използва дори при посетителите;
 • Неостерил син . Дезинфектор за ръце майстор и на клиента. Представлява готов разтвор, които трябва да се избърсват ръцете си непосредствено преди започването на процедурата. Също така, тази течност има заздравяването на раните ефект. Е напълно безопасно, не причинява алергични реакции и раздразнение на кожном покривка;
 • Дезекон, Дезэфект, Дезекон-ТИ. Лекарства за дезинфицирования инструментариум. Те са сходни по своите свойства. Представляват разтвори на специални обеззараживающих химически вещества, които изля в ванночку и там са качени всички инструменти. След обработка е необходимо да ги щателно изплакване на течаща вода.

Дезеконом може да се ползва в рамките на месеца, Дезефектом и Дезеконом-ТИ – в рамките на 2 седмици, след което разтвори идват в неизползваеми и се нуждаят от подмяна.

Основни етапи

Дезинфекцира и стерилизира инструментариум трябва в определена последователност. Целият процес отнема доста дълго време, така че всеки майстор по маникюру е длъжна да има на няколко набора от инструменти за смяна. И така:

 • След като завърши процедурата за маникюр, всички използвани инструменти трябва обилно да се измие под течаща вода със сапун, премахване на видими замърсяване;
 • По-нататък те се поставят в тава с дезинфицирующей течност и выдерживаются в него определено време;
 • Дезинфекцирани инструменти, поставени в стерилизатор. Там те минават за глобална обработка от всички вредни микроорганизми;
 • След това вече стерилни аксесоари расфасовываются и са опаковани в запечатани пакети за поддържането на чистота;
 • Непосредствено преди следващата процедура при клиента пакет телевизията и инструменти отново се обработват с помощта на алкохол или дезинфицирующего разтвор.

Колко често трябва да се работи?

Като цяло, всички маникюр аксесоари делят на 2 вида в зависимост от материала на изработка – те са порести и непористыми. Порести – това е най-често инструменти за еднократна употреба или за многократна употреба, но се нуждаят от специално почистване. Не са порьозни – за многократна употреба и да се почистват лесно. Така че преди да се пристъпи към процедура за дезинфекция и стерилизация, трябва да се изясни какъв тип се отнася един или друг тела и на тази основа да се предприемат по-нататъшни действия:

 • До порест теми са тъкани, дървени и абсорбиращи аксесоари, като пилочки за нокти (повечето, т. к. има и метални), спонжики, памучни и "портокалова" пръчки, хартиени салфетки и кърпи, бафы за полиране. Те трябва да се изхвърлят след първата употреба (с изключение на пилок, но трябва да се търси, тъй като те носят дезинфекция и ако повърхността започва да се съборят след контакт с течността, те също подлежат на рециклиране).

Ако вие използвате в работата на тъкани кърпи, те трябва да се перат в пералня пишеща машина с прилагането на прах в края на всеки работен ден.

 • Не са порьозни аксесоари най-често са метални, пластмасови, стъклени или стекловолоконные. Те включват резачки, маникюр клещи и ножнички, различни щеточки. Те трябва да се стерилизират и дезинфекцират по всички изброени по-горе правила след всеки клиент.
 • Предмети, не контактирующие с присаждане на корицата, например, гел, гел-лак, акрилни бои, цветни лакове за нокти не пренасят вредни микроорганизми и затова не се нуждаят от стерилизиране.

Работа в домашни условия

Методика за извършване на стерилизация, инструментариум в домашни условия, зависи от това, кой друг, освен вас, не използва вашите уреди за маникюр. Ако не дават ги на никого, след като на дезинфектора използвайте разтвор на етилов спирт и разтривайте ги след всяка процедура. Веднъж в месеца е желателно да се вари ги в продължение на 5 минути. Ако един и същ маникюрным се радват на набор от всички членове на семейството, тогава е необходима по-сериозна стерилизация. И това ще помогне на готварска печка.

Ще ви трябва: едно добро средство за измиване на съдове или течен сапун, iron хартия за печене, кухненски ръкавици и рукавички.

Загрейте фурната до 200 градуса. Докато тя се къпе, изплакнете добре с всички инструменти под течаща вода със сапун, премахване на мръсотия. Почистете ги подсушете с. Разстилат върху хартия за печене, като се спазват дистанция в 5 см. между тях. Поставете във фурната и го задръжте там в продължение на 15 минути, след което извадете го. Това време ще е достатъчно за пълното обеззаразяване на инструментариум.

Не забравяйте, че този метод на стерилизация изключително подходяща за метални предмети! Пластмасови и картонени пили с покритие да се поставят в фурната не може да бъде!

Освен суха топлина, има още един метод за домашна стерилизация – температура на кипене . Налейте вода в малка тенджера и варим я и я потопете там инструменти за 10-15 минути, след това внимателно извадете, се разстилат на сухо ветоши и внимателно подсушете.

В никакъв случай не пренебрегвайте процедури за дезинфекция и стерилизация маникюрных принадлежности! При това е абсолютно без значение, дали сте маникюр само за себе си или приемат клиенти като професионалист. Хигиена е гаранция за здраве!

Отговори на въпроси за стерилизация на инструменти за маникюр, можете да разберете от следващото видео.