Бъди красив » Деца » Симптоми и причини менингит при децата

Симптоми и причини менингит при децата

Менингитът е много опасно заболяване, агенти на които са вируси, бактерии и микроорганизми. От техния живот се случва поражение на гръбначния стълб и мозъка. Заразяването може да се случи при излагане на въздушно-капково чрез (т.е. при говорене, кашляне, кихане). В резултат на това заболяване се случват вътрешна кръвно загуба, сепсис, забавяне на дишането, води до кома, гърчове, свързани с оток на мозъка.

Симптоми и причини менингит при децата

Видове менингит

 1. Вирусни – малко опасен и добре могат да бъдат планирани за лечение. Той често започва като вирусна инфекция, се проявява в инфекциозен поражение на носоглътката, на червата или на стомашния тракт. Не трае повече от две седмици. Понякога подобрение настъпва вече на четвъртия ден. Възстановяване на болни идва много често, въпреки че понякога се развива слабост в мускулите и нарушена координация на движенията. Но всичко това минава след възстановителна терапия.
 2. Бактериална – най-голямо заболяване. Тя се среща не толкова често, благодарение на ваксина, които децата ще получат още преди години, но последствията от него са много тежки. Бактериите продуктите си живот да действа върху нервната и вегетативната система, което води до развитие на инфекционно-токсични шок, кръвоизливи по лигавиците, надбъбречните жлези, ръцете и краката с последващо умиранием (некроза) на огнища на поражение. Има промяна в меките обвивки на гръбначния.Повишаване на вътречерепното налягане се променя позицията на мозъка, сдавливает продълговата мозъка, което е много опасно и може да доведе до парализа на дишането. Спинномозговые черупка се възпаляват, което води до увеличаване на пропускливостта гематоэнцефалического бариера, притока на кръв към мозъка намалява, се развива оток. Ако времето не признава заболяване, последствията за детето ще са фатални.
 3. Серозен – се предава чрез замърсени ръце, вода, зеленчуци, при къпане в басейн или открит езерото, след ухапване от заразени кърлежи. Промени се случват в долната повърхност на мозъка.
 4. Гнойный – причинител – човек. При напреднали форми засяга освен мозъка, бъбреците и черния дроб.
 5. Менингококковый – най-често разпространен. Неговата допълнителен признак освен ужасното главоболие и треска е обрив. Проявява болестта веднага и се характеризира с бързо влошаване на състоянието на пациента.
 6. Пневмококковый – често е вторично заболяване след отитов и синузити, въпреки че понякога се проявява веднага, след като типичен менингит.

Учените са доказали, че някои бактерии, които причиняват менингит, живеят при хората в устата си. Защо едни водят до увреждане на гръбначния мозък, а при други не оказва влияние върху здравето, е абсолютно необяснимо.

Има група хора, които по-често, на други може би развитието на заболяването.

Симптоми и причини менингит при децата

Рискова категория

 • бебета до 2 месеца;
 • децата, често болеющие синузит, разгледани при синузит и други заболявания, свързани с образуването на течност в органите на главата;
 • перенесшие кранио-мозъчната травма или хирургическа намеса в кората на главния мозък.

Симптоми, може обозначи началото на менингит

 1. Най-много до 2 месеца: треска, апатия, прекалено много плаче, отказ от хранене, течни изпражнения с много зеленина. Тъй като тези симптоми могат да бъдат и при всяко друго заболяване, чак до ОРИ, трябва веднага да уведомите вашия лекар.
 2. Във възрастта от 2 месеца до 2 години: висока температура, втрисане, повръщане, сънливост, повишена промяна в настроението, увеличение или подуване на родничка на главата.
 3. Първите признаци на болестта са спазми и повишена температура, въпреки че в някои случаи кратко са възможни гърчове при висока температура, като функция на реакция на организма на всяко заболяване.
 4. На възраст от 2 до 5 години: присъствието на всички тези признаци се усложнява и от оплаквания от главоболие, парене в очите, неподвижност или скованост на шийния отдел на гръбначния стълб, неволеви мускулни спазми. Също така, детето не може в легнало положение сам да се огъват коленете, не пожаловавшись на ужасна главоболие.

Още един признак на заболяване при присъствието на други: сложете детето на пряка повърхност, и ако той не може брадичката си да се сдобият с до гърдите, спешно повикване на "бърза". При менингите е много важно скорост на разпознаване на болестта и навреме започнатото лечение. Струва си да се забравя, че в периода на инкубация и началото на реакция на организма на продукти на жизнената дейност на вируси и бактерии от 2 до 10 дни. Така че болестта при мудно продължение е в състояние за 2 часа се влоши и да доведе до тежък, ако не е фатално.

Диагнозата на менингит

Диагноза "менингит" може да постави само лекар. За потвърждаване на детето в болницата да вземат кръв на бактериални инфекции, а също така правят пункцию лумбалния отдел на гръбначния стълб.

Тази процедура е абсолютно безопасен за пациента и се състои от оградата на течност от чувалчета около гръбначния мозък, с помощта на дълга игла и спринцовка. Пункция се прави в района на малко над опашната кост, долната част на гръбначния мозък, за да се избегне увреждане на нервни окончания. Освен анализ на бактериите с помощта на пункция сайт проверяват количество захар и белтъци в кръвта на болния.

Симптоми и причини менингит при децата

Лечение на

В случай, анализ, ще се окаже положително на менингококк или други микроорганизми, причиняващи менингит, се провеждат спешни мерки за стая на детето в карантина инфекциозно отделения в болница.

Обикновено за лечение се предписват антибиотици венозно (ампицилин и левомицетин). За подпомагане функциите на организма на пациента се поставят пипети с глюкоза и други поддерживающими решения. Мускулни инжекции се прилага при лека до заболяване. Също така се дават диуретици, които намаляват отоците на тъканите на гръбначния мозък и на целия организъм.

Профилактика

Някои видове бактериален менингит може да се предотврати чрез ваксинация пневмококковой ваксина. Той е ефективен при много сериозни инфекции, включително менингит и пневмония. Има ваксина и от менингококков. Но всички те не дават 100 % гаранция незаражения. Така че начина никога не се разболеят менингит все още не е измислена. Трябва много добре да познава своите качества и при най-малкото в него съмнение да се обръщат към лекар.