Бъди красив » Деца » Въвеждане на допълващи храни правилно

Въвеждане на допълващи храни правилно

Когато в семейството се появи попълнение, а след това първите месеци на една млада майка може да не мислим за това, какво да се хранят своето дете. Но времето минава, детето расте и наближава момент, когато педиатър заявява: "не Ви е време за въвеждане на допълващи храни".
 

Въвеждане на допълващи храни правилно

Тъй като децата са индивидуални, то и времето на въвеждането в диетата на бебето друга храна, отколкото майчиното мляко или смес, също зависи от майката. Но има няколко общи съвета, които е добре ако не се придържаме към това се знае точно.
За деца на кърменето, се препоръчва въвеждане на допълващи храни не по-рано от 5 месеца, в идеалния случай — за постигане на полугодовалого възраст. За "искусственников", допълващи храни започват много по-рано, тъй като организмът на бебето страда от липса на пълноценния набор от витамини и микроорганизми. Много лекари съветват с три месеца се опитва да се дава по 1-2 чаени ложечек сок на ден, като водичкой.
 
Но откъде да започне? Сега в магазините се предлага огромен избор от продукти за деца на всяка възраст. На първо място, това помага много. Най-добре е да се започне с зеленчукови однокомпонентных пюре от моркови, ябълка, тиква, круша. Важно е да се вземат предвид не само състава, но и фирмата производител. Опитайте се да дадете храна от различни фирми и повярвайте ми, дете – най-добър дегустатор на качеството. Въпреки това включете "магазини" продукти, не си заслужава. Когато разберете, какво харесва вашето дете, че няма вече да започне да готви за себе си.
 
Няколко важни правила:
  1. Въведете всеки продукт трябва да стане постепенно. Не си струва веднага да дадете на детето в един ден няколко различни видове храни, особено в началните етапи се смесват. Тялото на малкия човек все още не е пригодена всичко това храносмилане. В резултат на неправилно прикорма, детето може не само да се откажат от предложените от вас храна, но и да страдат от различни нарушения на хранителната система: запек, диария, повръщане.
  2. Задължително измельчайте храна, дори и ако бебето вече придобива 4-6 зъбите. Той не винаги дъвча нещо, което му дават, понякога просто поглъща. Може и поперхнуться. Също така не пережеванная храната води до подуване на корема.
  3. Не давайте веднага шоколад, мед и плодове, червено или оранжево (особено цитрусовите) – тези продукти са силни алергени.
  4. Забравете за вашите вкусови предпочитания и любов към специям. Сол, захар, черен пипер в минимални количества, само, ако детето вече е съвсем отказва да яде постно ястие.
Сега ще говорим за това, че трябва да се даде на:
  1. Всички видове gruels. Грис от ечемик, просо, елда, ориз, пшеница, царевица, ечемик, херкулес (овесени ядки) и т.н. Струва си да бъде внимателна само с такива зърна като манка, според някои изследвания той влияе на абсорбиране от организма на калций.
  2. Супи. За предпочитане с постно месо: свинско, телешко, агнешко. Бъдете внимателни с кониной и пиле.
  3. Зеленчуци. Тук също има ограничения. Патладжан, краставици, зеле и могат да предизвикат колики при бебето. Доматите трябва да се инжектира с 7-8 месеца, тъй като този продукт е включена в категорията на алергени.
  4. Млечни продукти: кисело мляко, краве мляко, извара, сирене, кисело мляко също трябва да се прилага не по-рано от 8 месеца, при прикармливании гърди, с 6 месеца – ако допълнително хранене кърма няма. Трябва да се внимава с жълтък, може да му се даде на детето си една трета част от веднъж седмично.
Но да не говори педиатри, съветват други майки, трябва на първо място да се следи внимателно реакцията на детето, в един или друг продукт и да следват майчина интуиция. Нека децата ще са здрави!