Бъди красив » Здраве » Каква е вероятността да се разболеете от рак и как да предотвратите болестта

Каква е вероятността да се разболеете от рак и как да предотвратите болестта

Злокачествени тумори постепенно да заемат позиция на най-често срещаните причини за фаталност, заедно със заболявания на сърдечно-съдовата система.

Каква е вероятността да се разболеете от рак и как да предотвратите болестта

Освен медицина отбелязва значително "подмладяване" на рака през последните 20-30 години. Влошаването на екологичната ситуация в света, повишено консумиране на храни с канцерогенни вещества, "плаващите" онкогенов и други неблагоприятни фактори допринасят за учащению развитие на рак в детска и млада възраст.

Все по-често в нашия общ език звучи понятието "канцерофобия" (страх да се разболеете от рак). Каква е вероятността да се разболеете от рак в различни възрастови категории в действителност и дали се страхуват всички разгледаме в статията.

Рак 20-30 години

В ранна възраст озлокачествление клетки по-често се случва в резултат на генетични мутации. Учените продължават изследванията възможна генетична природа на рака, и докато еднозначно да отговорим на въпроса "предава ли рак на кръвта по наследство" е трудно, въпреки че всички предпоставки съществуват.

Младите хора са изложени на голям риск от развитие на онкогематологических заболявания: лимфоми, левкемии, лимфогранулематоз. Млад организъм могат да меланом, рак на мозъка, рак на тестисите. Избягване на прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи, не се злоупотребява с ползването на солариум, посещението на лекар при най-малката промяна бенки или поява на кожни промени, може да се намали, например, вероятността от развитие на меланом. Редовни профилактични прегледи ще позволят навреме да разкрие предракови процеси и започване на лечение преди развитието на рак.В Израел са разработени специални скрининг програма за ранна диагностика на рака и откриване на предразположение към заболяване.

Какъв шанс да се разболеете от рак в средната възраст

Според статистиката в около 30-40 години по-често се диагностицира рак на ободочного на червата, стомаха и други злокачествени тумори на храносмилателната система. За рак на стомаха могат да свидетелстват за бърза загуба на тегло, болки в стомаха, отвращение към месо.

Ракови тумори на стомашно-чревния тракт може да се открие в начална фаза, ако периодично се проведе подходящо проучване. Това се отнася особено за хора, роднини, които са били болни от рак на органите на храносмилателната система. След 40 години се препоръчва годишна гастродуоденоскопия и анализи на бактерията Helicobacter Pylory. В Първия медицинския център в Тел Авив telaviv-clinic.ru на пациентите се предлага програма за диагностика със съвременни методи за изследвания, тест за възможността да се разболеете от рак.

Рак на белия дроб – още една често срещана в средна възраст онкопатология. Най-добрата профилактика на тумори на белите дробове ще отказ от тютюнопушенето и здравословният начин на живот.

Рак на пикочния мехур, инфекции на пикочните пътища, бъбреците засяга предимно хора на 40-50 години. Риска от поява на тумори на 15% се повишава, ако заболяването са диагностицирани при роднини от първа линия.

Онкологические заболявания при възрастните хора

С остаряването на организма, имунната система губи способността си да се противопоставят на неконтролируемому разделянето на клетките. През 50-60 години при мъжете повишава риска от рак на простатата. Ето защо при поява на нарушения в уринирането трябва винаги да се консултирате с уролог.

При жените над 50-годишна възраст, често се открива рак на гърдата, матката, яйчниците. В Израел в годишните профилактични прегледи на жени след 40 години е задължително да са включени мамография, на таза скрининг.

Разпространението на онкологични заболявания кара-сериозно да се отнасят към здравето. Редовни скрининги, лечение на преканцерозни лезии, здравословен начин на живот, правилното и разнообразно хранене, максимално изключение на благоприятни за рак фактори – ефективните начини за предотвратяване на онкопатологий на всяка възраст.